לשיניים שלנו יש שלוש פונקציות: אכילה, דיבור ומראה בריא (אסתטיקה ויופי). ברגע שיש מצב של שלושת אלו שעובדים בצורה תקינה, המצב שלנו הוא טוב, ואנחנו יכולים לחיות בצורה נוחה ובריאה. לכן, עניין זה משמעותי מאד כשהשיניים של התינוק/ת שלכם מתחילות לצאת. "הנה הוא מתחיל להיות בן אדם!", "הנה היא גדלה והופכת בריאה!". השיניים מתחילות להתפתח כבר בעת ההיריון אבל יוצאות רק כמה חודשים לאחר הלידה. השיניים מתחילות לצאת בדרך כלל כשהתינוק/ת מתחילים לאכול אוכל מוצק יותר. בדרך כלל, שן קדמית בלסת התחתונה. בקיעת שיניים בתינוקות היא אירוע משמעותי מאד אצל רוב ההורים.
אפשר לזהות את התחלת בקיעת השיניים כשיש חוסר שקט אצל התינוק, הוא לא נרדם בקלות, יש לו חניכיים דלקתיות ואדומות ועוד תופעות דומות.
בקיעת שיניים מתחיל בדרך כלל בגיל חצי שנה אבל יש מקרים שבהם אפשר לראות שיניים גם לפני זה. בדרך כלל שיניים בוקעות עד גיל שנה וחצי.
בקיעת שיניים לתינוקות – האם זה כואב?
כל ילד/ה מגיבים אחרת. אצל חלקם זה כואב מאד, מלווה בחום ובכי, ואצל חלק זה עובר חלק ללא כאבים. הממוצע הוא מצב של אי שקט, לא כאבי תופת ולא מצב אדישות. מעבר לסימן לבן קטן / נפיחות קלה לפני בקיעת השן, לרוב אין סימנים מיוחדים – ובוודאי לא מצב של חולי כמו שלשול או חום. אצל אחרים יש יצירה מוגברת של רוק או חוסר תאבון. בקיעת שיניים בתינוקות היא מצב שכיח, רגיל ואוטומטי כמעט. זה מתחיל בגיל שלושה חודשים בערך, ומסתיים בערך בגיל שנה, שנה וחודשיים. קודם כל בוקעות השיניים התחתונות ואחר כך העליונות. כל תינוק/ת והקצב שלהם. לפעמים יוצאות כל השיניים זו אחרי זו ולפעמים זה לוקח יותר זמן. כל אלו נורמליים. בגיל שנתיים יש בממוצע 20 שיני חלב אצל כל הילדים הבריאים.
הקלה על כאבי בקיעת שיניים ודלקות חניכיים.יכולה להיות עם תכשירים שונים שמתאימים לתינוקות.
איך שומרים על השיניים?
• חשוב לצחצח בתכשירים מתאימים את השיניים של הילדים כבר מההתחלה וגם להקנות להם הרגלים . תחילה עושים זאת עם גזה ואצבעון מיוחד.
• בגיל 3 ומעלה הילד/ה יכולים לעשות זאת לבד, אבל יש להשגיח – גם לוודא איכות וגם לוודא בטיחות. מגיל 6 הילדים כבר יכולים לעשות את זה כמו שצריך, וחשוב לקחת אותם להדרכה על מנת שהשיניים שלהם יהיו טובות יותר משלכם. חשוב לעודד עצמאות בעניין זה.
• חשוב גם להתאים את התכשירים לגיל. בזמן של בקיעת שיניים בתינוקות מתבקשים תכשירים מסוימים בעוד שילדים בני 6 כבר עושים זאת אחרת, עם תכשירים הדומים יותר לשל מבוגרים.
מאת צוות פארמה שלום תוספי תזונה